DZS: pad broja zaposlenih u industriji

Bez autora
Jun 02 2010

Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u travnju je bio manji za 0,4 posto prema mjesecu ranije, a za 8 posto manji nego u travnju prošle godine. U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenih u 2009. godini, broj zaposlenih osoba u industriji u travnju ove godine bio je manji za 6,9 posto. Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje veća za 7 posto. Pritom je proizvodnost rada u rudarstvu i vađenju manja za 3,4 posto, dok je u prerađivačkoj industriji povećana za 7,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,8 posto. Prema područjima djelatnosti, broj zaposlenih u travnju ove godine prema istom mjesecu 2009. najviše je smanjen u prerađivačkoj industriji, za 8,6 posto. U rudarstvu i vađenju manji je za 5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,5 posto. Među djelatnostima prerađivačke industrije pad broja zaposlenih u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine veći od 20 posto bilježi se u dvije djelatnosti - proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka za 26,2 posto te u proizvodnji metala za 22,6 posto.

DZS: pad broja zaposlenih u industrijiUkupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u travnju je bio manji za 0,4 posto prema mjesecu ranije, a za 8 posto manji nego u travnju prošle godine, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenih u 2009. godini, broj zaposlenih osoba u industriji u travnju ove godine bio je manji za 6,9 posto.

Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje veća za 7 posto.

Pritom je proizvodnost rada u rudarstvu i vađenju manja za 3,4 posto, dok je u prerađivačkoj industriji povećana za 7,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,8 posto.

Prema područjima djelatnosti, broj zaposlenih u travnju ove godine prema istom mjesecu 2009. najviše je smanjen u prerađivačkoj industriji, za 8,6 posto. U rudarstvu i vađenju manji je za 5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,5 posto.

Među djelatnostima prerađivačke industrije pad broja zaposlenih u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine veći od 20 posto bilježi se u dvije djelatnosti - proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka za 26,2 posto te u proizvodnji metala za 22,6 posto.

U proizvodnji odjeće, kao i u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, broj zaposlenih smanjen je za po 13,9 posto, dok je u proizvodnji tekstila na godišnjoj je razini broj zaposlenih smanjen za 13,2 posto, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda za 7,8 posto, a u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 2,6 posto.

U proizvodnji prehrambenih proizvoda, koja ima najveći udio u prerađivačkoj industriji od 15,64 posto, broj zaposlenih u travnju ove u odnosu na travanje prošle godine smanjen je za 5 posto.

Tek dvije djelatnosti unutar prerađivačke industrije na godišnjoj razini bilježe porast broja zaposlenih, proizvodnja računala te elektroničkih i optičkih proizvoda rast za 4,1 posto, a proizvodnja duhanskih proizvoda za 1,3 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik